In de maaklaardijbranche zijn er drie verschillende functies: de register makelaar, de assistent-makelaar en de kandidaat-makelaar. Als je met een makelaar praat dan heb je meestal niet te maken met de register makelaar, maar met een assistent- of kandidaat-makelaar. Wat het verschil tussen een register makelaar en een kandidaat makelaar precies is, ontdek je in dit artikel.
De Register Makelaar is een makelaar die geregistreerd staat in het ARMTNIVO, KRMTNIVO, VastgoedCert of het NRVT. De volledige titel is Register Makelaar Taxateur. De register makelaar moet aan bepaalde eisen voldoen om opgenomen te worden in één van de registers. Met een register makelaar haal je een geregistreerde makelaar in huis die ook in staat is om taxaties uit te voeren. Je kunt ervan uit gaan dat een register makelaar betrouwbaar is en beschikt over de juiste vakkennis.
Het grote verschil tussen de register makelaar en de assistent- of kandidaat makelaar is de aanwezigheid van certificeringen bij de register makelaar. een register makelaar kan door deze certificering namelijk ook optreden als taxateur. Voor het bepalen van de juiste waarde van de woning is er een taxateur nodig. De taxateur kan een reële vraagprijs vaststellen en kijkt hierbij onder andere naar de bouwkundige staat en ligging van de woning. Op basis van de gegevens van de taxateur kan er een hypotheek aangevraagd worden en maak je snel inzichtelijk welke verzekeringen er afgesloten moeten worden.
De Assistent-Makelaar Wonen ondersteund de klant in opdracht van de register makelaar. Deeldiensten zoals bijvoorbeeld het informeren en adviseren over verkoopstrategieën en de bezichtiging worden door de A-RMT gedaan. De A-RMT voert werkzaamheden zelfstandig uit, maar altijd in overleg met de register makelaar omdat de register makelaar voor de meeste werkzaamheden eindverantwoordelijk is.
De A-RMT bewaakt ook juridische, fiscale en bouwkundige documenten tijdens de aan- en verkoop van woningen. In feite is de A-RMT dus de assistent van de register makelaar die niet alleen het fysieke werk, maar ook papierwerk overneemt. De A-RMT ondersteunt bij de aan- en verkoop van woningen, de huur en verhuur van woningen en het uitvoeren van promotionele activiteiten. Tot slot helpt de assistent bij ondersteunende werkzaamheden tijdens taxaties. De A-RMT verzamelt en beheerd bijvoorbeeld het relatiebestand en andere administratie rondom de verkoop of verhuur van een woning.
Je kunt niet zomaar A-RMT worden. De Assistent-Makelaar is onafhankelijk getoetst op zijn of haar capaciteiten en kennis. Hier komen twee theorietoetsen en een praktijktoets bij kijken. Na het succesvol afronden van deze toetsen heeft de A-RMT'er genoeg kennis om de functie van Assisten-Makelaar Wonen goed uit te oefenen.
De Kandidaat-Makelaar Wonen (K-RMT) ondersteunt, net als de assistent makelaar, klanten in opdracht van de register makelaar. Naast de werkzaamheden die de assistent makelaar uitvoert, mag een K-RMT'er extra werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan waardebepaling, onderhandelingen en afhandeling na de onderhandelingen. De K-RMT'er mag deze werkzaamheden uitvoeren bij de aan- en verkoop van woningen.
Het grote verschil tussen K-RMT'er en een register makelaar, is dat de K-RMT'er nog niet getoetst is op praktische vaardigheden tijdens een taxatie. Een K-RMT'er mag in principe alles wat de register makelaar doet, behalve de volledige taxatie van een woning. Alle Kandidaat Makelaars zijn in bezit van een diploma Basistheorie Vastgoeddeskundige. Deze opleiding wordt afgerond met vijf theorietoetsen. Hiernaast is het van belang om een diploma Specialisatie Makelaar Wonen of een andere specialisatie in de maaklaardij te hebben. Bij beide diploma's mag iemand zich Kandidaat-Makelaar Wonen noemen.
Zo zit het dus met het verschil tussen een register makelaar en een Kandidaat Makelaar. Benieuwd naar andere onderwerpen die nu actueel zijn in de makelaarswereld?
Lees snel verder in ons blog! Ben je op zoek naar een makelaar voor jouw makelaarskantoor?
Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken!